CALISTHENICS: WAT IS HET?

In deze blog lees je alle informatie die je moet weten over Calisthenics. Wat is Calisthenics? Wat is het doel? Wat voor materiaal heb je nodig bij Calisthenics? Welke oefeningen zijn er? Wat zijn voordelen en nadelen van Calisthenics? Bij welke sportschool kan ik terecht? Calisthenics Workshop boeken?

Wat is Calisthenics? En wat betekent Calisthenics?

Calisthenics is een sport, maar allereerst zal ik je uitleggen waar de benaming Calisthenics vandaan komt. Calisthenics is een Engels woord en is afgeleid van twee Griekse woorden: kalos en sthenos. Kalos staat voor mooi. Sthenos staat voor kracht. Nu je de betekenis van het woord Calisthenics kent kun je vast al raden waar deze sport om draait!

 

Wat is het doel van Calisthenics?

Het doel van Calisthenics is het ontwikkelen van sterke spieren en een atletisch, mooi lichaam. De doelen zitten dus al verwerkt in de betekenis van Calisthenics!

 

Sport Calisthenics

Calisthenics is een sport waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht. Er wordt dus niet getraind met halters en gewichten, maar elke oefening die je doet, doe je met je eigen lichaam. Dit zorgt ervoor dat Calisthenics een sport is die door iedereen kan worden uitgeoefend! Leeftijd of niveau maakt niet uit.

 

Calisthenics Materiaal kopen

Bij Calisthenics train je met je eigen lichaam, waardoor je geen gewichten nodig hebt zoals je die bij fitness tegenkomt. Wel zijn er bepaalde materialen die ingezet kunnen worden om Calisthenics te beoefenen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden, die je gemakkelijk voor thuis aanschaft. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen materialen aan te schaffen, maar gebruik te maken van materialen die je al in de buurt hebt. Denk hierbij aan klimrekken of andere attributen die je in speeltuintjes vindt, of dingen die je in huis hebt die als Calisthenics materiaal kunnen fungeren.

Parallettes

Als je niet thuis bent in de sport, zul je waarschijnlijk nog nooit van parallettes gehoord hebben. Parallettes lijken op een soort van grote handvat die je op de grond zet. Parallettes bieden je de mogelijkheid om verschillende calisthenics oefeningen uit te voeren (denk aan push-ups, dips en L-sits). Parallettes behoren tot de standaarduitrusting van een Calisthenics atleet.

Resistance Bands

De Resistance Bands zijn erg fijn om als beginner te gebruiken en is geweldig calisthenics materiaal. Het kan gebruikt worden om een oefeningen makkelijker te maken, omdat het de mogelijkheid biedt om een zware oefening onder de knie te krijgen. Als je geen beginner meer bent gebruik je de resistance band om een oefening te verzwaren.

Ab Wheel

Een krachtigere buikspieroefening dan de Ab wheel is er niet. De Ab Wheel zorgt ervoor dat je jouw gehele core aanspant en verstevigt, wat een boost geeft aan je buikspieren. Als beginner is het prettig om hier alvast mee te oefenen, zodat je in een later stadium de wat moeilijkere oefeningen gemakkelijker uit kan voeren (denk aan de human flag). Met de Ab Wheel train je overigens niet alleen je buik, maar ook je borst, schouders en armen.

Springtouw

Een springtouw is het perfecte Calisthenics materiaal om in te zetten tijdens de warmingup. Het bereid je voor op de workouts die volgen. Daarnaast is het natuurlijk een mooi middel om in te zetten voor het vergroten van je uithoudingsvermogen.

Optrekstang

Deze ken je wel. Zo’n optrekstang die je bijvoorbeeld aan je deurpost kunt bevestigen. Een echt Calisthenics attribuut! Perfect voor de pull-up oefening.

Abs Gym Ringen

Je leest het al, het zijn gym ringen. Van die ringen waar je vroeger hoogstwaarschijnlijk zelf ook aan gehangen hebt. De gym ringen zijn ideaal voor verschillende workouts. Ze zijn multifunctioneel en makkelijk mee te nemen. Ze worden geleverd met banden, waardoor ze makkelijk op te hangen zijn aan dat waar jij bij in de buurt bent. Door de instabiliteit worden veel spieren aan het werk gezet. Met de gymringen kun je verschillende oefeningen doen: ring push-ups, renegade rows, pull-ups en dips.

Gewichtsvest

Wanneer je een wat meer gevorderde Calisthenics atleet bent komt het gewichtsvest goed van pas. Je kunt jezelf ermee uitdagen, omdat je je lichaamsgewicht ermee verzwaard. Zo worden oefeningen die eerst makkelijk gingen weer een uitdaging!

Fitness Handschoenen

De Fitness Handschoenen zijn materiaal die best handig zijn om aan te schaffen. Ze komen bijvoorbeeld al goed van pas wanneer je pallettes gebruikt, gym ringen, optrekstang of opdruksteunen.

Magnesium

Magnesium kan zeker niet ontbreken! Dat zul je je na het lezen van bovenstaande materialen waarschijnlijk goed voor kunnen stellen. Doordat je regelmatig je eigen lichaamsgewicht ‘draagt’, en hiervoor je handen gebruikt, is het niet gek om magnesium te gebruiken! Magnesium absorbeert het vocht op je handen en geeft je de grip die je nodig hebt om aan een stang te blijven hangen.

 

Calisthenics Oefeningen

Je hebt verschillende Calisthenics oefeningen. Er zijn al een aantal termen voorbij gekomen in deze blog. Hieronder zullen we een aantal Calisthenics oefeningen benoemen. Het is overigens belangrijk om de oefeningen te combineren, zodat je alle spiergroepen gebruikt. Oefeningen maak je zwaarder door de oefening vaker te herhalen, variaties op de oefening te vinden en door een gewichtsvest aan te trekken.

 

 • Jumping Jacks
 • Lunges
 • Push Ups
 • Ring Push Ups
 • Pull Ups
 • Ring Pull Ups
 • Sit Ups
 • Muscle Ups
 • Chin Ups
 • Crunches
 • Squats
 • Calf Raises
 • Dips
 • Flutter Kicks
 • L-sits
 • Plank
 • Human Flag
 • Renegade Rows
 • Box Jumping
 • Hyperextensions

 In deze blog leg ik je niet uit hoe je de oefeningen kunt doen. De oefeningen kun je op google of youtube vinden. Wel wil ik je als tip meegeven om eens op de site van het Calisthenics Opleidings Instituut te kijken. Ga naar de pagina met oefeningen van het Calisthenics Opleidings Instituut voor uitleg over een aantal Calisthenics oefeningen.

 

Voordelen van Calisthenics

Calisthenics heeft een aantal voordelen, waardoor deze trainingsmethode zo populair is. 

 1. Kracht, coordinatie en lenigheid:
  Calisthenics is een fijne methode om op een veelzijdige manier fit te worden. Naast dat je kracht traint, train je ook je coordinatie en lenigheid.

   

 2. Goedkoop:
  Calisthenics is geen dure trainingsvorm. Je hebt er namelijk weinig voor nodig, omdat je voornamelijk met je eigen lichaamsgewicht traint. Zo kun je bijvoorbeeld een speelpleintje of trimbaan zoeken en dan heb je vaak de benodigdheden al wel bij de hand, zoals een klimrek etc. Wel kun je wat materiaal aanschaffen, maar dit is niet heel duur. Zeker niet als je het vergelijkt met wat je anders bij een sportschool betaald aan abonnementen. Calisthenics is een toegankelijke sport, waarbij je het materiaal dat je koopt gewoon thuis kunt gebruiken.

   

 3. Buiten of binnen:
  Met Calisthenics is het gemakkelijk om buiten te sporten. Iedereen heeft wel een park of speelpleintje in de buurt. Houd je er niet van om buiten te sporten? Geen probleem, want Calisthenics kun je eigenlijk op elke plek wel beoefenen, dus ook bij jou thuis!

   

 4. Sterk worden:
  Door vaak oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht word je na een tijdje ontzettend sterk.

   

 5. Veilig:
  Doordat Calisthenics om natuurlijke bewegingen gaat is het veilig. Natuurlijk kan het wel eens zijn dat je een spier verrekt, maar blessures zoals je die bij een contactsport oploopt heb je niet.

   

 6. Nooit saai:
  Doordat je jezelf steeds kunt blijven uitdagen wordt deze sport nooit saai. Daarnaast kun je er steeds zelf voor kiezen of je de sport alleen of juist samen met een ander uitvoert.

   

 7. Gevarieerd:
  Door een heel scala aan oefeningen, plus alle variaties op die oefeningen, is het een zeer gevarieerde sport.

 

Nadelen van Calisthenics

Zoals elke sport heeft ook Calisthenics een aantal nadelen. Een aantal hiervan beschrijven we hieronder.

 • Afhankelijk van omstandigheden:
  Enerzijds hoef je er in principe niets voor aan te schaffen, anderzijds moet je wel het geluk hebben dat je – als je niets aanschaft – bepaalde attributen in de buurt hebt. Als je bijvoorbeeld liever niet buiten sport en in je huis geen klimrek hebt staan, dan wordt het aantal oefeningen dat je kunt doen wat beperkt. Je bent dus afhankelijk van je omgeving als het gaat om het aantal Calisthenics oefeningen die je uit zou kunnen voeren.

   

 • Calisthenics is niet de snelste manier om spiermassa te bouwen:
  Is je doel om in korte tijd heel veel spiermassa te kweken? Dan is Calisthenics niet helemaal geschikt. Doordat je met je eigen lichaamsgewicht traint bereik je sneller een bepaalde grens dan wanneer je met gewichten en enorme belastingen sport. Uiteindelijk ontwikkel je met Calisthenics wel sterkere spieren, maar dit zou dan op een wat langzamere manier kunnen worden opgebouwd.
   

 

Bij welke sportschool of plekken kan ik terecht voor Calisthenics?

Als je deze blog volledig hebt gelezen dan kun je eigenlijk al de conclusie trekken dat je helemaal geen sportschool nodig hebt. Wel kun je er natuurlijk voor kiezen om Calisthenics in een sportschool uit te oefenen. In een sportschool, of op Crossfit locatie, heb je wel bepaalde attributen staan waarmee je de Calisthenics oefeningen kunt uitvoeren wanneer je zelf geen attributen in huis hebt.

Ben je toch op zoek naar een sportschool of plek waar je Calisthenics kunt beoefenen? Zie hieronder een overzicht.

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken. Zoek via Google of er ook een bij jou in de buurt zit!

 

Calisthenics Clinic Boeken

Calisthenics is een ontzettend leuke sport om een clinic in te volgen! Een Calisthenics Clinic kun je bijvoorbeeld inzetten tijdens een vrijgezellenfeest of als teambuildingsactiviteit. Calisthenics Clinic boeken? Dat kan bij Empowermens! Vraag meteen een offerte op door op onderstaande button te klikken.

Wat kan Empowermens voor jou betekenen?

Empowermens kan ook wat voor jou betekenen op het gebied van sport en Calisthenics.