WAT IS BEWINDVOERING?
Thema-avond bij JijUniek in Kampen

Half januari stelde JijUniek de vraag of er vanuit Empowermens Connect een Bewindvoerder ingezet zou kunnen worden om een presentatie te verzorgen tijdens een thema-avond van hen. Empowermens Connect werkt samen met Carina, budgetcoach en bewindvoerder. Al snel werd er een afspraak ingepland met Carina en JijUniek, waarbij Empowermens ook aanwezig was, voor een eerste kennismaking. Voor beide partijen was dit een positieve ervaring en dat maakte dat er al snel een datum werd gepland voor een thema-avond waarop Carina een presentatie zou verzorgen rondom het onderwerp Bewindvoering. Voor JijUniek was het belangrijk dat er antwoord werd gegeven op de vragen ‘Wat is een bewindvoerder?’ en ‘Wat doet een bewindvoerder?’, zodat de cliënten van JijUniek weten wat bewindvoering inhoudt en waarom het belangrijk voor hen kan zijn.

De thema-avond

Op dinsdag 11 februari 2020 vond de thema-avond plaats, met als onderwerp ‘Wat is bewindvoering?’. Cliënten van JijUniek, en hun ouders of verzorgers, werden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en ook de begeleiding van JijUniek was aanwezig. Carina gaf middels een presentatie antwoorden op de vragen die JijUniek graag beantwoord wilde hebben, om haar cliënten inzicht te geven in het onderwerp bewindvoering. De thema-avond werd afgetrapt met een filmpje, die je onderaan deze blog kunt bekijken. Na de presentatie was er ruim de tijd voor het stellen van vragen.

Terugblik op een geslaagde thema-bijeenkomst!

Met tevredenheid wordt er teruggeblikt; voor beide partijen was het een geslaagde avond! Het doel is bereikt: de cliënten van JijUniek zijn te weten gekomen wat een bewindvoerder is, wat een bewindvoerder doet en waarom het handig kan zijn om een bewindvoerder te hebben. Er waren een aantal cliënten die wat argwanend en terughoudend tegenover bewindvoering stonden, maar de thema-avond heeft hen informatie gegeven waardoor zij hier anders over zijn gaan denken.

Voor Carina had de avond ook ‘winst’ doordat zij zichzelf als bewindvoerder op de kaart kon zetten en zij in de toekomst wellicht aanmeldingen zou kunnen krijgen van de cliënten van JijUniek.

bewindvoering-themaavond-jijuniek

De rol van Empowermens

Empowermens werkt als het ware op de achtergrond voor en tijdens dit soort gelegenheden. De rol van Empowermens is om organisaties met andere organisaties in contact te laten komen, of om organisaties met cliënten in contact te laten komen, oftewel om verbinding te leggen. Empowermens heeft JijUniek, de cliënten van JijUniek en Carina met elkaar in contact gebracht, waardoor er een verbinding en samenwerking is gelegd tussen deze twee organisaties.

Ook zo’n themabijeenkomst bij jou op locatie?

Zou je ook graag een soortgelijke themabijeenkomst willen organiseren voor jouw organisatie, bij jou op school, of waar dan ook? Neem dan contact op met Empowermens om de mogelijkheden te bespreken.


Wat is een bewindvoerder?

Een bewindvoerder is iemand die verantwoordelijk is voor het financiële beheer van zijn cliënten. Een bewindvoerder wordt ook wel beschermingsbewindvoerder of bewindvoerder beschermingsbewind genoemd. De cliënten zijn mensen die niet (meer) in staat zijn om hun financiën zelf te regelen, bijvoorbeeld omdat ze een verstandelijke beperking hebben, dement zijn, schulden hebben of veel stress ervaren rondom het regelen van financiën.

 

Hoe krijg je een bewindvoerder?

Een bewindvoerder kun je niet zomaar krijgen. Er moet eerst een aanvraag worden ingediend bij de rechtbank en vervolgens kan de rechtbank een beschikking afgeven. Pas als er een beschikking door de rechtbank is afgegeven, kan een bewindvoerder zijn werk doen voor de desbetreffende cliënt. Je krijgt dus een bewindvoerder als je een aanvraag hebt gedaan bij de rechter, die ook goedgekeurd is, waardoor de rechter een beschikking heeft afgegeven.

 

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder heeft verschillende taken waarmee hij of zij jouw financiën regelt en beheert.

 • Opstellen van een budgetplan of plan van aanpak.
 • Bijhouden van inkomsten en uitgaven.
 • Onderhouden van contacten met schuldeisers (als er schulden zijn).
 • Uitvoeren van betalingen, zoals het betalen van huur, gas, water, licht, TV, internet, zorgverzekering etc.
 • Ondersteunen en adviseren in het sparen voor onvoorziene uitgaven of het sparen voor leuke dingen.
 • Aanvragen van betalingsregelingen.
 • Toeslagen aanvragen.
 • Belastingaangifte doen.
 • Voorkomen van (financiële) problemen.
 • Leefgeld betalen aan de cliënt, waar de cliënt boodschappen van kan doen.

   

Wat zijn voordelen van het hebben van een bewindvoerder?

Als je het zelf moeilijk vindt om om te gaan met je financiën en alles zelf te regelen, dan is het heel prettig om een bewindvoerder te hebben. Hieronder staan nog een aantal voorbeelden waarom het handig kan zijn om een bewindvoerder te hebben.

 • Het regelen van financiën is best stressvol. Een bewindvoerder neemt het van je over, waardoor je midner of geen stress meer hebt rondom financiën.
 • Als je spijt hebt van een aankoop of het afsluiten van een abonnement, dan kan een bewindvoerder voor jou opkomen en de aankoop of het afsluiten van het abonnement terugdraaien. Je krijgt dan je geld terug en het abonnement wordt stopgezet. Als je niet onder bewind staat kan dit niet of moet je boetes betalen, maar als je onder bewind staat dan kan dit wel geregeld worden zonder dat je hiervoor geld kwijt bent.
 • Het hebben van een bewindvoerder zorgt voor bescherming. Bescherming tegen jezelf, maar ook bescherming tegen anderen (die geld van jou willen 'afpakken').
 • Moeilijke brieven komen terecht bij je bewindvoerder, die vervolgens actie onderneemt, zodat je hier vaak zelf niets meer in hoeft te doen.

    

Budgetcoach of bewindvoerder nodig?

Heb je een budgetcoach of bewindvoerder nodig? Vind een budgetcoach of bewindvoerder voor regio Zwolle, Kampen, Hardenberg en Staphorst via Empowermens. Voor meer informatie ga je naar Empowermens Budgetcoach & Bewindvoerder of neem je contact op met Empowermens.