Robotstofzuiger: het huishoudelijke apparaat dat je leven makkelijker maakt

 

Wie vindt het nou écht leuk om het huishouden te doen? Weinig mensen, toch? Gelukkig bestaan er tegenwoordig geweldige apparaten die jou ondersteunen bij het doen van het huishouden! Een daarvan is de robotstofzuiger. Wat is het? Waarom zou je er een kopen? Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger en wat zijn de nadelen? Wat kost een robotstofzuiger en waar moet je op letten bij het kopen van een robotstofzuiger?

Wat is een robotstofzuiger?

De robotstofzuiger is een (huis)robot, die zelfstandig stof verwijderd. Het is als het ware een automatische stofzuiger. Het is een draadloos apparaat, vaak in de vorm van een ronde schijf, die door middel van ronddraaiende borstels de stof kan verwijderen en ‘opzuigt’.

Geschiedenis van de robotstofzuiger
Wees gerust, ik zet hier niet een al te lang verhaal neer. Toch is het interessant om te weten dat de eerste robotreiniger in 1997 getoond werd in een wetenschappelijk TV-programma van BBC. In 2001 werd er door een ander bedrijf een robotstofzuiger ontwikkeld, maar die was zo duur dat deze nooit op de markt verscheen. Vervolgens was er in 2002 een bedrijf, genaamd iRobot, dat een robotstofzuiger ontwikkelde die wel op de markt terecht kwam. Het was een groot succes en al snel groeide de markt! De prijzen zijn inmiddels een stuk aantrekkelijker geworden, maar daar kom ik later in deze blog nog op terug.

Waarom zou je een robotstofzuiger kopen?

De beste reden om een robotstofzuiger te kopen is dat het ontlast. Het is zó ontzettend makkelijk! Lees snel verder voor nog meer redenen waarom je een robotstofzuiger zou kopen!

Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger?

Alle voordelen van een robotstofzuiger op een rij:

  • Het ontlast.
  • Het bespaart tijd.
  • Sommige robotstofzuigers zijn programmeerbaar.
    Je kunt dan zelf een tijd kiezen waarop 'ie moet gaan stofzuigen. Zo kun je ‘m aanzetten als je weg bent en vervolgens kom je in een schoon huis thuis.
  • Lichamelijke klachten of -beperkingen?
    Als je lichamelijke klachten hebt, is stofzuigen al snel zwaar. De robotstofzuiger neemt het werk van je over.
  • De robotstofzuiger is compact.
    De ‘gewone’ stofzuiger is vaak groot, lomp en staat al snel in de weg. De robotstofzuiger neemt weinig ruimte in beslag.
  • Een robotstofzuiger zuigt makkelijk onder je meubels.
    Vaak kom je met een gewone stofzuiger niet makkelijk onder je bank, bed of kasten. Een robotstofzuiger gaat er vaak gemakkelijk onder door.
  • Een robotstofzuiger verwijdert dierenharen.
    Heb je huisdieren? Met name honden en katten verharen, wat ervoor zorgt dat je vaker moet stofzuigen. Een robotstofzuiger verwijdert de haren zo!
  • Een robotstofzuiger is stiller.
    Veel stofzuigers maken nogal wat lawaai. Een robotstofzuiger is een stuk stiller, maar maakt in de meeste gevallen nog wel een beetje geluid.
  • Je gaat vaker 'stofzuigen'.
    Doordat het zo makkelijk is zal je de robotstofzuiger vaker gebruiken dan een gewone stofzuiger en dat betekent dat je een schoner huis zult hebben!
  •  “Diervriendelijker".
    Onze hond is enorm bang voor (het geluid van) de gewone stofzuiger, maar is totaal niet bang voor de robotstofzuiger!

Wat zijn de nadelen van een robotstofzuiger?

Ondanks de mooie voordelen, zijn er ook een aantal nadelen aan een robotstofzuiger.

  •  Het stofzuigt alleen de vloer.
    Je zult dus ook zelf nog aan de gang moeten met een ‘gewone’ stofzuiger, want de robotstofzuiger zuigt niet zelf de meubels of de trap. Tenzij je de stofzuiger op een van je meubels zou zetten natuurlijk (;

  • De robotstofzuiger kan (meestal) niet over de drempel, dit is afhankelijk van de drempelhoogte en van het type apparaat! Bij het kopen van een robotstofzuiger kun je hierop letten, zodat je het nadeel voor jezelf minimaal maakt.

  • De robotstofzuiger heeft soms moeite met hoekjes.
    Mijn ervaring is dat de hoekjes niet altijd goed meegenomen kunnen worden. Dit maakt dat ik dan zelf de hoekjes nog met een stofzuiger moet stofzuigen.
  • Een klein beetje voorbereidingstijd.
    Huh? Ja. Wanneer je met een gewone stofzuiger zuigt zet je ook wel eens even iets aan de kant toch? Dit blijft hetzelfde wanneer je de robotstofzuiger aanzet. Het is handig om bepaalde objecten van de vloer te pakken of aan de kant te schuiven, zodat de robotstofzuiger er beter bij kan.
  • Het prijskaartje.
    Dit had je vast zelf ook al bedacht; een (goede) robotstofzuiger is inderdaad duurder dan een gewone stofzuiger. Toch zijn ze inmiddels wel betaalbaar. De prijzen liggen ongeveer tussen de 50-1000 euro.
  • Het duurt langer.
    De robotstofzuiger doet langer over het stofzuigen van een ruimte dan wanneer je zelf stofzuigt met een regulier apparaat.
  • Een robotstofzuiger heeft een kleiner stofreservoir.
    Dit is misschien iets waar je ook al over na zat te denken. Door de compacte afmetingen, heeft het apparaat minder ruimte om stof op te slaan. Dit betekent dat je ‘m vaker moet legen dan een gewone stofzuiger.

     

Wat kost een robotstofzuiger?

Bij de nadelen werd net al even genoemd dat er wel een prijskaartje aan hangt. Toch moet ik zeggen dat ik het tegenwoordig wel mee vind vallen. Ze zijn niet meer zo duur als vroeger en je hebt vrij veel keuze als het gaat om de prijs. Tegenwoordig koop je een robotstofzuiger tussen de 50-1000 euro. Het is natuurlijk wel zo dat een goedkopere vaak ook wat minder kwaliteit kan leveren.

Hieronder een aantal voorbeelden van robotstofzuigers in verschillende prijsklassen:

 

Robotstofzuigers van 50-200 euro

Robotstofzuigers van 200-500 euro

Robotstofzuigers van 500+ euro

Waar moet je op letten bij het kopen van een robotstofzuiger?

De prijsklasse is vrij breed, net als het aanbod. Hieronder een aantal aandachtspunten bij het kopen van een robotstofzuiger. 

 

  • Past de robotstofzuiger onder jouw meubels door?
    De ene robotstofzuiger is wat platter dan de ander. Meet eventueel je meubels op voor je een robotstofzuiger aanschaft!

     

  • Op welke vloeren moet jouw robotstofzuiger stof verwijderen?
    De zuigkracht van een robotstofzuiger kan verschillen. Het is daarom goed om je te beseffen wat voor vloeren je stofvrij wil houden met de robotstofzuiger. Je kunt je voorstellen dat een robotstofzuiger meer moeite zal hebben met vloerbedekking of een vloerkleed dan bij een harde, vlakke vloer.

     

  • Hoe smart moet jouw robotstofzuiger zijn?
    Tegenwoordig zijn veel apparaten te bedienen vanaf een smartphone of met spraak, denk aan je thermostaat, lampen etc. Zo zijn er ook robotstofzuigers waarbij Google Assistant geïntegreerd is, zodat je ze via spraak een specifieke kamer kunt laten stofzuigen.

     

  • Automatisch terugkeren naar het oplaadstation.
    Een robotstofzuiger is draadloos en moet daarom opgeladen worden via een oplaadstation. Veel robotstofzuigers keren hier automatisch zelf naar terug als ze klaar zijn of als hun accu leeg is, maar dit doen ze niet allemaal. Denk dus na wat jouw wens hierin is.

     

  • Wat voor type schoonmaakroute?
    Je hebt twee soorten: de willekeurige schoonmaakroute en de systematische schoonmaakroute. De robotstofzuiger met willekeurige schoonmaakroute zal waarschijnlijk goedkoper zijn, maar het nadeel is dat deze stukken vloer over zou kunnen slaan, omdat ‘ie willekeurig stofzuigt. De systematische schoonmaakroute houdt bij waar de robotstofzuiger is gebleven, waardoor deze niets over zal slaan.

     

  • Drempelhoogte van de robotstofzuiger.
    In het kopje met nadelen werd al genoemd dat een robotstofzuiger moeite heeft met drempels. Let hier dus op bij de aanschaf van een robotstofzuiger, vaak wordt er wel aangegeven welke hoogte de robotstofzuiger ‘aan kan’.

     

  • Accuduur en oplaadtijd.
    Dit is iets wat je waarschijnlijk ook zult checken en uitzoeken bij de aanschaf van andere apparaten, zoals een mobiele telefoon of een laptop. Dit is dus ook iets wat je niet moet vergeten bij de aanschaf van een robotstofzuiger. Denk hierbij vooral na over de grootte van de ruimtes waar je de robotstofzuiger voor wil gebruiken. Heb je grotere ruimtes? Dan wil je natuurlijk niet dat de accu halverwege het stofzuigen al leeg is.

     

  • Geluidsniveau.
    Bij de voordelen stond al beschreven dat een robotstofzuiger stiller is dan een gewone stofzuiger. Toch is het goed om ook hiernaar te kijken bij de aanschaf. Het geluidsniveau verschilt namelijk per robotstofzuiger
    .

Tot slot nog een laatste, persoonlijke, tip: ikzelf check reviews voor ik een apparaat koop. Meestal hoef je daarvoor niet eens uitgebreid research te doen, omdat er vaak als je op een apparaat klikt op internet, onderaan de pagina al reviews staan. Dit geldt bijvoorbeeld producten die op Bol.com staan. Mensen die het product gekocht hebben laten hier een beoordeling achter door middel van het selecteren van een aantal sterren en het beschrijven van plus- en minpunten.


Top 5 robotstofzuigers op dit moment

Voor het gemak heb ik de top 5 stofzuigers overgenomen, die op dit moment het meest verkocht worden via Bol.com. Ik heb ze niet genummerd, maar de bovenste is nummer 1 en de onderste is nummer 5.

 

Wat voor huishoudelijke robotapparaten zijn er nog meer?

Naast de robotstofzuiger zijn er nog meer robotapparaten die tot hulp zijn bij het uitvoeren van huishoudelijke taken. Als je op het woord hieronder klikt, dan ga je naar een pagina waar ze verkocht worden.

Mijn persoonlijke ervaring met een robotstofzuiger

Ik kwam er zelf voor het eerst mee ‘in aanraking’ toen ik een relatie kreeg met mijn man. Die woonde samen met een huisgenoot, ook een man, en tja, twee mannen die een huishouden runnen.. Het is ook nog eens zo dat zij beiden ondernemers zijn. Samengevat: ze hadden beiden weinig zin om veel tijd te steken in het huishouden en hielden zich liever bezig met ondernemen, vandaar dat mijn man destijds zo’n robotstofzuiger kocht. Ik vond het in het begin onzin en lui, zo’n apparaat, maar al snel merkte ik hoe makkelijk het was!

Vanaf het moment dat we samen een huishouden vormden ging ik zelf gebruik maken van de robotstofzuiger en dit vond ik echt i-de-aal. Ik heb namelijk een hond, waardoor ik regelmatig moet stofzuigen. Daarnaast is het zo dat ik niet zo houd van het uitvoeren van huishoudelijke taken en dan komt een apparaat als deze wel heel goed uit.

Samengevat is mijn ervaring met de robotstofzuiger dat het heel relaxed en makkelijk werkt, het ontziet en ontlast! Je zet ‘m aan en gaat zelf een serie kijken, werken, boodschappen doen of wat dan ook. Heer-lijk! Wat mij betreft is het ding elke euro waard!

Wij hebben zelf een robotstofzuiger van Philips.

 

 

robotstofzuiger-voordelen-1
robotstofzuiger-ontlast