VITAMINES BINNENKRIJGEN:
EEN BLENDER HELPT!

Momenteel zitten we middenin de Corona-crisis. Veel mensen zitten of werken thuis en eten hierdoor vaker ongezond en komen niet aan de nodige voedingsstoffen. Vitamines zijn van die voedingsstoffen waar we - los van de Coronacrisis - vaak onvoldoende van binnenkrijgen. Waarom zijn vitamines belangrijk? Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt? Helpt een blender hierbij? Welke blenders en smoothies zijn er? En is een smoothie eigenlijk wel zo gezond? Lees dit en meer in deze blog!

Hoe krijg je voldoende vitamines binnen?

Het is belangrijk om elke dag voldoende vitamines binnen te krijgen, omdat vitamines een grote rol spelen bij het goed functioneren van het lichaam, bijvoorbeeld bij groei en herstel. Daarnaast zijn vitamines belangrijk voor het op peil houden van je energie en weerstand. Vitamines vind je in verschillende producten, zoals vlees, vis, brood, aardappelen en zuivel, maar uiteraard ook in groentes en fruit! Als het gaat om groente en fruit dan is het advies van het Voedingscentrum om als volwassene per dag 250 gram groente en 200 gram fruit - dit komt neer op twee stukken fruit - te eten. Veel mensen komen hier niet aan, door verschillende uiteenlopende redenen. Wat ons betreft kun je het voor jezelf een stuk makkelijker maken om er voor te zorgen dat je aan deze hoeveelheden groente en fruit komt..

"Koop een blender en maak smoothies van fruit en groente, om zo gemakkelijk aan voldoende vitamines te komen!"

 

Mijn ervaring

Eerder kwam ik met moeite aan een paar stukken fruit per week. Ik kocht het wel - en vind fruit ook lekker - maar vaak kon ik het weer weggooien, omdat ik het te lang had laten liggen en de fruit bedierf. Op de een of andere manier zat het niet in mijn systeem en pakte ik de stukken fruit niet van de fruitschaal. Aan de hoeveelheid groente kwam ik vaak wel ongeveer, maar meer is natuurlijk beter!

Lang verhaal kort: ik wilde graag meer fruit en groentes eten, maar dit lukte mij niet, totdat ik op het idee kwam om een blender te kopen. Sindsdien gebruik ik de blender bijna dagelijks. Ik ben er enorm tevreden mee, omdat het mij geholpen heeft om aan de dagelijkse hoeveelheden groente en fruit te komen! Vaak gooi ik er nog wat yoghurt doorheen, zodat ik ook voldoende zuivel binnenkrijg.

Mijn eigen ervaring met het gebruik van een blender is dus zeer positief en dat was dan ook de reden om een blog te schrijven over vitamines en blenders. Wellicht helpt deze blog jou, in het maken van een keuze voor een blender. Een blender gaat je vast en zeker helpen bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen!

Wat is een blender?

Een blender is een keukenmachine dat mixt en pureert. Het wordt ook wel een hakmolen genoemd. Een blender werkt ongeveer hetzelfde als een staafmixer. Het keukenapparaat bestaat uit een kan met een motorblok die scherpe messen aandrijft. Op de kan zit een deksel, zodat voorkomen wordt dat de inhoud eruit vliegt of iemand zijn hand in de kan steekt terwijl de messen draaien. Vaak is het zo dat de motor kan worden ingesteld in verschillende standen, zodat er in verschillende snelheden gemixt kan worden.

Wat zijn de voordelen van een blender?

We hebben de voordelen van een blender voor je op een rijtje gezet.

 1. Snijden en pureren gaat makkelijk en snel.
  Als je groentes of fruit fijn wil snijden dan kost dit met een mes behoorlijk veel tijd. Zeker als je veel moet snijden voor bijvoorbeeld een soep. Met een blender bespaar je dan ook een hoop tijd!
 2. Een blender is het beste apparaat voor de taak.
  Naast de blender heb je bijvoorbeeld ook een staafmixer. Die kan ook fijnsnijden en pureren, maar is veel minder praktisch. De staafmixer is minder krachtig, spettert meer en je zult 'm zelf moeten vasthouden. Al met al is een blender veiliger, praktischer en krachtiger.
 3. Veel verschillende gerechten.
  Behalve smoothies kun je er ook milkshakes, tapenades, sappen, sausjes, soepen, dressings en toetjes mee maken.
 4. Voedzame gerechten maken.
  Als je groente of fruit pureert, worden de celwanden afgebroken. Dit maakt dat je lichaam de voedingsstoffen gemakkelijk kan opnemen. Met een blender maak je sneller de keuze voor gezonde maaltijden en tussendoortjes.
 5. Gerechten die je anders niet zou (kunnen) maken.
  Met een goede blender kun je bijvoorbeeld notenmelk maken, dit kun je verer op geen enkele andere manier zelf maken.
 6. Schoonmaken gaat gemakkelijk.
  Het schoonmaken en -houden van de blender is gemakkelijk, helemaal als deze een zelfreinigingsfunctie heeft. De kan van een blender is vaak vaatwasserbestendig.

Welke blenders zijn er?

Je hebt verschillende soort blenders.

 1. Standaard blender: Hiermee mix je zachte ingrediënten.
 2. Powerblender: Kan harde ingrediënten tot een puree mixen, heeft minimaal 1200 watt vermogen.
 3. Smoothie-to-go: Met deze blender maak je een smoothie, die je in de mengbeker, die ook een drinkbeker is, meteen mee kunt nemen.
 4. Vacuumblender: In deze blender pureer je fruit en groente zonder dat er zuurstof bijkomt.
 5. Smartblender: Blender met ingebouwde bluetooth functie met apps voor op je smartphone.

Hieronder zullen we er een aantal voor je op een rijtje zetten. Als je op de afbeeldingen klikt dan ga je naar de pagina waar je er een kunt kopen!

Standaard blender

De standaard blender is geschikt voor mensen die af en toe een saus of smoothie willen maken. De standaard blender heeft meestal een kan van glas of kunststof, waar vaak wel zo'n 1,5 liter in gaat. Niet alle standaard blenders beschikken over de functies ice crushen of het werken met warme ingrediënten.

Powerblender

De powerblender is een wat professionelere blender. Hij heeft een krachtige motor van minimaal 1200 Watt, met krachtige blenders tot 2800 Watt. De powerblender kan gemakkelijk harde ingrediënten aan, zoals ijsblokjes, bevroren fruit of noten. De mengkom is vaak van steviger materiaal die niet scheurt of barst. De powerblender is een stuk duurder dan de standaard blender, maar door de hoge kwaliteit van het materiaal gaat de powerblender wel langer mee. Powerblenders hebben vaak verschillende programma's, bijvoorbeeld speciaal voor soep of smoothies. De snelheid is instelbaar en wat ook mooi is, de meesten hebben een zelfreinigingsfunctie! Een van de beste powerblenders is de Vitamix Blender. Hieronder vind je twee andere - en tevens iets goedkopere - powerblenders.

Smoothie To Go

De Smoothie To Go is een ontzettend handige blender! Op deze blender zit namelijk een mengbeker, die ook gebruikt kan worden als drinkbeker. Je fruit en/of groente stop je in de beker, vervolgens mix je de inhoud en als alles geblenderd is dan draai je de bijgeleverde deksel op de beker. Zo heb je je smoothie to go!

Vacuümblender

De vacuümblender zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen in groente en fruit zo goed mogelijk behouden blijven. Bij de andere blenders is het namelijk zo dat de hoeveelheid vitaminen en mineralen in mindere hoeveelheden bewaard blijven - hoe dit zit lees je onder de kopjes 'Is een smoothie gezond? Zitten in een smoothie alle voedingsstoffen die je nodig hebt?'. Als je gek bent op smoothies en je jouw lichaam het beste van het beste gunt, dan is de vacuümblender voor jou de beste keuze. Voordat een vacuümblender gaat snijden, zuigt hij alle lucht uit de mengkom. Hierdoor blijft de smoothie langer vers. Je smoothie houdt daarnaast ook een mooie kleur en structuur.

Smartblender

Wat is een smartblender? De smartblender is een blender met een app. De smartblender bedien je op afstand via Bluetooth. Je kunt met behulp van een app op je smartphone uit verschillende programma’s kiezen. Je kunt het recept volgen van je smartphone of tablet, de ingrediënten in de blender doen en de blender gaat aan het werk. Het zijn vaak powerblenders die ook een smart functie hebben. Houd je van technische snufjes en wil je de meest innovatieve blender hebben die er bestaat? Dan kies je voor de smartblender!

Waar moet je op letten als je een blender wil kopen?

Inmiddels weet je wat voor verschillende blenders er zijn. Als je hier een keuze in hebt gemaakt, dan zijn er nog een aantal punten waar je op kunt letten voor je een blender aanschaft.

Het vermogen
Door te kijken naar het aantal Watt, kun je zien of de blender over een krachtige motor beschikt. Als je af en toe smoothies wil maken dan is 400 tot 700 Watt prima. Voor dagelijks gebruik en/of zwaardere 'belasting', bijvoorbeeld het hakken van bevroren fruit, is een krachtigere motor nodig. Je komt dan uit bij de Powerblender, welke motoren hebben van 1200 tot 2800 Watt.

IJscrusher
Gek op milkshakes en sorbets? Dan is het voor jou belangrijk dat je kiest voor een blender die een ijscrush-functie heeft.

Veiligheid
Natuurlijk wil je je blender wel veilig gebruiken. Let dan op:
- Antislipvoetjes;
- Een optie waarbij de blender niet gaat als deze niet goed in elkaar is gezet;
- Vulopening, waarbij je ingrediënten kunt toevoegen zonder de deksel eraf te halen;
- Dubbelwandige kan, zodat je je vingers niet verbrand bij warme gerechten.

Snelheden en programma's
Hoe luxer de blender, hoe meer je zelf kunt instellen. Sommige blenders beschikken over verschillende standen en programma's, aangepast aan het type 'gerecht' dat je gaat maken.

De messen
Een goede blender heeft messen die rechtop staan, maar ook messen die als het ware over de bodem heengaan, zodat alles goed meegenomen wordt. Dit voorkomt stukjes!

De mengbeker
De mengbeker, of kan, is ook echt iets om op te letten. Je hebt ze in verschillende afmetingen en in verschillend materiaal. Een ronde kan is makkelijker om schoon te maken dan een vierkante. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat!

 

Welke blender is het beste? De top 10 blenders van 2020.

We hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt van de best beoordeelde blenders van 2020. De informatie is opgezocht via een overzicht van blenders op bol.com.
De blog met deze informatie is opgesteld in mei 2020, naarmate de tijd verstrekt kan de top 10 veranderen.

1. Philips Avance HR3655/00

Verwerk vrijwel alle ingrediënten, van fruit en groenten tot ijsblokjes met de Philips Avance HR3655/00 blender. Het hogere wattage (1400 watt) zorgt voor een perfect glad resultaat, zodat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij bevat een ruime glazen kan van 2 liter. Bij deze blender worden 2 kleinere kannen meegeleverd, om onderweg te genieten van je zelfgemaakte smoothie. De kan is eenvoudig schoon te maken door het verwijderbare mes. Ook zijn alle losse onderdelen vaatwasmachinebestendig, behalve de hoofdunit en de mesunit.

2. Domo MyBlender DO436BL - Blender To Go

De Domo MyBlender is een blender en drinkfles in één. Snelle sapjes on-the-go voor een gezonde levensstijl. De duurzame, herbruikbare drinkfles absorbeert geen geuren of smaken (BPA-vrij). De drinkfles is aangepast aan de bekerhouder in de auto.

3. Tefal Perfectmix BL811D Blender

De combinatie van een krachtige 1200W motor en 28.000 rotaties per minuut, zorgen voor snelle resultaten met de Tefal Perfectmix BL811D Blender. Dankzij de Tripl'Ax-technologie, die 6 roestvrijstalen messen combineert met 3 elkaar aanvullende bewegingen, zorgt voor perfecte resultaten, ongeacht de ingrediënten.

Met de 3 vooraf ingestelde programma's (Smoothie, Ice Crush en Auto Clean) kun je gemakkelijk uiteenlopende bereidingen maken.

4. NutriBullet 600 Series

De vernieuwde NutriBullet heeft nu een krachtige 600 Watt motor, die alle voedingsmiddelen door de turbo extractor bladen dwingt. Deze extractiebladen draaien met een ongelooflijke snelheid van 20.000 toeren per minuut, om de stengels, de zaden en de schillen, waar de meeste essentiële voedingsstoffen in zitten, af te breken en te verpulveren.

Met de NutriBullet maakt u in een handomdraai lekker, vitaminerijk sap.

Inclusief receptenboek (Nederlandstalig).

5. Philips Viva HR3555/00 Blender

Met de Philips Viva HR3555/00 blender is in oktober 2017 als beste getest door de Consumentenbond. Met deze blender maak je gladde smoothies en sappen in een paar seconden. Door de krachtige motor van 700 watt en de meerdere snelheden voor zachte en harde ingrediënten is het mogelijk om op een eenvoudige manier meer gevarieerd te eten. De ruime capaciteit van de kan van 1,5 liter maakt het mogelijk om 6 glazen sap in een keer te maken.

6. Aigostar Pomegranate 30JDF Blender

De lekkerste sappen of smoothies maak je gemakkelijk met de Aigostar Pomegranate 30JDF blender. Elke dag een glas sap of een smoothie voldoet niet alleen aan de smaak, maar draagt ook bij aan de schoonheid en fitheid. Deze blender maakt het mogelijk de essentie van fruit/groente 100% te behouden en helpt het hele gezin om gezond te blijven!

7. Philips Avance HR3652/00 Blender

Verwerk vrijwel alle ingrediënten, van fruit en groenten tot ijsblokjes met de Philips Avance HR3652/00 blender. Het hogere wattage (1400 watt) zorgt voor een perfect glad resultaat, zodat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij bevat een ruime glazen kan van 2 liter. De blender is eenvoudig schoon te maken door het verwijderbare mes. Ook zijn alle losse onderdelen vaatwasmachinebestendig, behalve de hoofdunit en de mesunit.

8. Philips Avance Vacuum Blender Highspeed HR3756/00

Smoothies hou je voortaan de hele dag vers met de nieuwe HR3756/00 highspeed vacuüm blender van Philips. Dit komt door de StayFresh Vacuum technologie die oxidatie verminderd tijdens het blenden, waardoor er meer vitamines en mineralen bewaard blijven. Het hogere wattage (1400 watt) zorgt daarnaast voor een perfect glad resultaat, zodat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij bevat een supersterke tritanen blenderkan met effectieve capaciteit van 1,8 liter. Inclusief 2 handige meeneem drinkbekers meegeleverd, om onderweg te genieten van je zelfgemaakte en extra verse smoothie. De kan is eenvoudig schoon te maken door het verwijderbare mes. Ook zijn alle losse onderdelen vaatwasmachinebestendig, behalve de hoofdunit en de mesunit.

9. Bosch MMB64G6M SilentMixx

De Bosch MMB64G6M SilentMixx is een praktische en robuste blender. Hij werkt bovengemiddeld stil, heeft automatische programma´s voor bijvoorbeeld smoothies en een grote hittebestendige kan van glas. De kan en het mes zijn eenvoudig los te klikken zodat je hem makkelijk schoon kunt maken.

10. Magic Bullet Blender 11-delig

Blenden, hakken, mixen, snijden, klopppen en malen! Deze nieuwe 11-delige variant van de Magic Bullet combineert alle functies van een blender, mixer keukenmachine, zonder rommel en zonder gedoe. Het is het perfecte keukenapparaat voor iedereen die snel vers, smaakvol en gezond voedsel willen eten.

Is een smoothie gezond? Zitten in een smoothie alle voedingsstoffen die je nodig hebt?

Het maken van smoothies is een goede manier om snel een gezonde maaltijd binnen tekrijgen, die bijvoorbeeld  bestaat uit groente en fruit. Het is een goede manier om de hoeveelheid fruit die we binnenkrijg, te verhogen. Maar.. verminderd de voedingswaarde niet als we fruit in de blender doen?

Allereerst is het nodig om te weten door welke factoren de voedingsstoffen van groenten en fruit eventueel verloren gaan, dat zijn warmte, licht en zuurstof. Sommige mensen zeggen dat het blenden van fruit ervoor zorgt dat er enorm veel voedingsstoffen verloren gaan en dit verwijten ze aan het feit dat er zuurstof bijkomt. Echter is het zo dat dit niet in een paar seconden kan gebeuren. Onderzoek heeft uitgewezen dat fruit eerst moet bederven voordat de voedingsstoffen daadwerkelijk verloren gaan.

Geleidelijk aan zal fruit z'n voedingsstoffen verliezen. Er zijn een aantal dingen die we zelf kunnen doen, om te voorkomen dat er verderf ontstaat vanuit warmte of teveel blootstelling aan zuurstof. Zo zijn er blenders die minder snel warm worden en Vacuumblenders. Deze laatste is de beste keuze als je er zeker van wil zijn dat jouw smoothie z'n voedingsstoffen goed behoudt. Een andere tip is om kleinere stukjes fruit in de blender te doen en deze minder lang te blenden.

Als laatste tip is het verstandig om je smoothie kort nadat je 'm gemaakt hebt, op te drinken. Wil je toch iets langer wachten? Zet je smoothies dan in de koelkast!

Samengevat, het antwoord op de vraag of een smoothie gezond is, is: ja! Al moet je wel rekening houden met fruitsuikers!

Wat voor smoothies zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten smoothies! Zo kun je alleen een fruit- of groentesmoothie maken, of fruit gecombineerd met groente. Je kunt yoghurt, muesli toevoegen aan je smoothie en zo zijn er nog véél meer opties. De beste tip die wij je kunnen geven is om te gaan googlen, of zelf te experimenteren met lekkere combinaties! Hieronder in ieder geval nog een paar boeken met smoothierecepten. Die zijn niet alleen leuk om voor jezelf te kopen, maar ook leuk om een ander cadeau te doen!

Empowermens & Gezonde leefstijl

Empowermens is in de breedste zin gericht op het empoweren van de mens, zo ook als het gaat om een gezonde leefstijl. Hieronder vind je een aantal pagina's die gekoppeld zijn aan een gezonde leefstijl.