Black Friday 2021Black Friday 2021
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wat zijn voordelen van ADHD?

De nadelen van ADHD kent men vaak wel, maar wat zijn de voordelen van ADHD? Helaas wordt ADHD in onze maatschappij meestal als iets negatiefs gezien. Op scholen bijvoorbeeld, omdat de kenmerken van ADHD hier naar voren komen. Op school moet je je concentreren, is het storend als je continu beweegt, moet je geduldig wachten op je beurt en is het belangrijk dat je hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden: allemaal verwachtingen waaraan een ADHD’er moeilijk kan voldoen.

De voordelen van ADHD
Naast de nadelen zijn er dus ook voordelen van ADHD! Hieronder een opsomming van een aantal voordelen van ADHD.

 

1. Energiek.

2. Creatief

3. Empathisch vermogen:
Dit houdt in dat je een ander snel aan kunt voelen en jij je goed kunt verplaatsen in de gevoelens van een ander.

4. Inlevingsvermogen:
Dit is iets anders dan empathisch vermogen. Bij inlevingsvermogen gaat het om meer dan alleen gevoelens, omdat het dan ook kan gaan over het aanvoelen en inleven wat betreft belangen, behoeften en wensen van een ander.

5. Intuïtie:
Iemand met ADHD is vaak intuïtief. Dit houdt in dat je vaak gevoelsmatig iets weet, zonder dat je er over na hoeft te denken.

6. Doorzettingsvermogen:
Iemand met ADHD heeft vaak een groot doorzettingsvermogen, vooral wanneer iets zijn interesse heeft gewekt.

7. Probleemoplossend vermogen:
Iemand met ADHD is vaak erg goed in het vinden van oplossingen. Hier speelt doorzettingsvermogen en creativiteit in mee!

8. Hyperfocus:
Dit is een soort concentratie die erg intens is, waarbij er vaak op één onderwerp of opdracht gericht wordt. Iemand die in een hyperfocus zit lijkt haast ongevoelig voor de prikkels om hem heen en heeft vaak geen besef meer van de tijd. Een hyper focus bij iemand met ADHD kan ontstaan wanneer hij zich richt op iets dat hij erg interessant vindt!

9. Associatief:
Er is vaak sprake van associatief denken bij iemand met ADHD, hierbij wordt er snel geschakeld van de ene naar de andere gedachte. De ene gedachte doet denken aan iets anders. Hierdoor kan een ADHD’er ‘out of the box’ denken en bijvoorbeeld ineens een oplossing in iets zien.

10. Gestructureerd:
Dit klinkt misschien wat vreemd, maar een heel aantal ADHD’ers zijn erg gestructureerd, omdat dit de enige manier voor hen is om enigszins rust in de chaos aan te brengen.

 

Hoe voelt iemand met ADHD zich?
Heb je de brief die Nadia Salwin ooit blogde wel eens gelezen? Als je het doorleest zullen je een aantal voordelen en nadelen van ADHD opvallen. Daarnaast is het een ontzettende mooie brief, waardoor je een inkijkje krijgt in wat het is voor iemand om ADHD te hebben. In Hoe voelt het om ADHD te hebben? lees je de brief.

voordelen-van-adhd