Dramadriehoek en winnaarsdriehoek
Dramadriehoek en winnaarsdriehoek
De dramadriehoek en winnaarsdriehoek, wat zijn dat? De dramadriehoek is een begrip die je tegenkomt in de Transactionele Analyse en onder andere gebruikt wordt in de hulpverlening, het bedrijfsleven en binnen opleidingen zoals Social Work. De dramadriehoek, ook wel de verliezersdriehoek, is een voorbeeld van een psychisch spel, waarbij er sprake is van een rollenpatroon. Je hebt drie rollen: de aanklager of dader (KO-), het slachtoffer (AK-) en de redder (VO-). Wil je weten waar KO-, AK- en VO- voor staan? Lees dan onze blog over de Transactionele Analyse.
Uitleg Dramadriehoek
Alle drie de rollen zijn disfunctioneel. De rollen zien er als volgt uit:
- Aanklager: agressief, boos, klaagt aan, onderschat iemands kunde en integriteit, oordeelt.
- Slachtoffer: voelt zich onderdrukt, hulpeloos, klaagt over niet voldane behoeften, haalt zichzelf naar beneden
- Redder: extreem behulpzaam, wil graag nodig zijn, opofferend, onderschat andermans capaciteit om voor zichzelf te denken.
Alle drie de rollen zijn disfunctioneel. Als mensen deze rollen innemen komen ze met elkaar terecht in een dramadriehoek. De uitwisseling van verbale en non-verbale communicatie is een drama en en leidt tot ineffectieve communicatie, verwijdering en negatieve gevoelens.
Als je je bewust bent van het ontstaan van een dramadriehoek, waar je misschien wel in deelneemt, is er gelukkig een oplossing! Er bestaat namelijk ook een winnaarsdriehoek. In de winnaarsdriehoek kom je los van de drama en kun je krachtiger en authentieker communiceren.
Uitleg Winnaarsdriehoek
In de winnaarsdriehoek is er sprake van het volwassen egopositie, die iedereen inneemt. De communicatie verloopt effectief, succesvol en plezierig. In de winnaarsdriehoek staan er drie 'rollen' centraal: assertief, opvoedend en kwetsbaar. Binnen de winnaarsdriehoek wordt de aanklager assertief. Hij kent zijn gevoelens, wensen en behoeften en kan deze vanuit de ik-boodschap overbrengen. Hij kan confronteren op een manier waarbij de ander in zijn waarde wordt gelaten en is niet oordelend. De redder wordt opvoeder en helpt (alleen) als hiernaar gevraagd wordt. De opvoeder vindt het niet erg als zijn hulp niet nodig is en accepteert de capaciteit van de ander om voor zickmu hzelf te denken. Het slachtoffer accepteert zichzelf, stelt zich kwetsbaar op en kan zijn echte gevoelens delen.
Je weet nu waar de dramadriehoek en winnaarsdriehoek voor staan! Mocht je nog vragen hebben over de dramadriehoek en winnaarsdriehoek of over de Transactionele Analyse? Stuur ons dan een bericht!
WORKSHOP TRANSACTIONELE ANALYSE
Via Empowermens kun je een workshop Transactionele analyse volgen. De Dramadriehoek komt hierin ook aan bod. In deze workshop ga je leren hoe je de transactionele analyse kunt toepassen, door middel van inzet van de TA-puzzel. De puzzel is nieuw-ontwikkeld werkmateriaal.
Na het volgen van deze workshop weet je hoe je de TA-puzzel kunt inzetten bij coaching en supervisie, teambuilding en in de hulpverlening.
Geinteresseerd in deze workshop? Neem vrijblijvend contact op met Empowermens door rechtsonderin op de Whatsapp-button te klikken, of door te mailen.
Social Work Blogs Empowermens
Empowermens is gestart met het schrijven van blogs gerelateerd aan het sociaal werk. Dit is bijvoorbeeld interessant voor studenten Social Work, hulp- en dienstverleners of andere geinteresseerden. Zie hieronder het overzicht. Klik op de link om naar de juiste blog te gaan.
Empowermens heeft ook een pagina aangemaakt waar allerlei begrippen in het sociaal werk worden uitgelegd; hiervoor ga je naar Begrippen Social Work.