Black Friday 2020Black Friday 2020
StudieboekenStudieboeken

Geef Me De Vijf

Een kind met autisme opvoeden en begeleiden, hoe doe je dat nou? Het is niet makkelijk, want het hoofd van je kind werkt anders dan bij andere kinderen. Als ouder van een kind met autisme wil je juist je kind goed kunnen begeleiden en opvoeden. Geef me de vijf leert je hoe je je kind, of een kind, met autisme kunt begeleiden en opvoeden. 

Wat is Geef me de vijf?  

Geef me de vijf is een methode die beschreven staat in een boek, geschreven door Colette de Bruin. Het is een wijze, een methode, om toe te passen tijdens het opvoeden en begeleiden van kinderen met autisme. Het boek is dan ook geschreven naar ouders en opvoeders. Een kind met autisme heeft het nodig dat je voorspelbaar en duidelijk bent, dit komt in 'Geef me de vijf' steeds weer naar voren. 

Een kind vraagt als het ware Geef me de vijf, maar wat zijn nou deze 'vijf'? En hoe pas je ze toe?

1. WAT is mijn taak?
Maak je kind duidelijk wat hij precies moet doen; wat zijn taak of opdracht is. 
Voorbeeld: jullie gaan vanmiddag koken en je kind mag de groentes snijden. Het wat is in dit geval 'de groentes snijden'. Wees nog duidelijk door te benoemen welke groentes je kind zal gaan snijden. 

2. HOE voer ik het uit?
Leg je kind uit hoe hij dit - zijn taak of opdracht - kan doen. 
Voorbeeld: je kind mag de groentes snijden. Leg uit dat hij dit kan doen door een scherp (snij)mesje te gebruiken en een plank waar de groentjes op gesneden mogen worden. 

3. WAAR vindt het plaats?
Vertel je kind waar hij dit doet. 
Voorbeeld: Je kind mag groentes snijden. Vertel waar dit plaatsvindt: in de keuken, aan tafel. 

4. WANNEER moet ik het doen? 
Vertel je kind wanneer hij dit doet. 
Voorbeeld: 'Het groente snijden zal om half 5 vanmiddag beginnen'. Voor het kind is het het duidelijkste als je een tijd kan noemen, of een situatie die zich ervoor afspeelt zoals 'Het groente snijden begint nadat ik de aardappels geschild heb'. 

5. WIE is erbij betrokken? 
Vertel je kind wie erbij betrokken is. Gaat het 'wat' om koken en ga je dit samen doen? Vertel je kind dan dat hij dit samen met jou gaat doen. Gaat hij een opdracht uitvoeren met andere kinderen? Vertel hem met welke kinderen hij dit gaat doen. 
Voorbeeld: In het geval van het voorbeeld benoem je dat het kind de groentes alleen zal snijden en dat jij erbij aanwezig bent in de keuken. 

Gouden vraag
De gouden vraag die je kunt stellen aan of bespreken met een kind dat autisme heeft is het 'Wat, hoe, waar, wanneer en met wie'!

Wanneer deze elementen niet duidelijk zijn, dan voert het kind de opdracht niet uit, doet niet wat je van hem vraagt, laat vervelend gedrag zien etc. Loop deze 'vijf' dan nog eens bij langs en check samen met je kind of het per 'element' duidelijk genoeg is. 

 

Het boek 'Geef me de vijf'

Wanneer je het boek leest, leer je de Geef me de vijf -wijze te hanteren. De schrijfster, Colette de Bruin, legt uit wat de gevolgen van de stoornis voor het kind kunnen zijn. Hierdoor krijg je als lezer inzichten. Door het boek leer je om de zogenoemde 'auti-bril' op te zetten, zodat je vanuit deze bril naar 'de wereld' van het kind met autisme leert kijken. Wanneer je hierdoor meer inzichten verwerft, kun je je opvoeding en begeleiding ook beter aanpassen. 

Het boek start met een uitgebreide uitleg over wat autisme precies is en er wordt uitgelegd welke vormen van autisme er zijn. Colette legt in haar boek uit dat kinderen met autisme alles in puzzelstukjes waarnemen en dat zij een andere manier van denken hebben. Colette spreekt over een streepjescode en laat aan de hand hiervan zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende vormen van autisme. Het wordt duidelijk dat autisme zich bij iedereen op een andere manier uit.

Door het boek leer je ook auti-communicatie toe te passen. Dat is communceren op een manier die aansluit bij de denkwijze van een kind met autisme. 

Het boek legt je verder de volgende dingen uit:
- Het maken van mindmaps werkt prettig en overzichtelijk. 
- Het visualiseren van regels en afspraken. 
- De beste manier om een takenlijst en afsprakenschrift te gebruiken. 
- Manier waarop je je kind van persoonsafhankelijk naar structuurafhankelijk maakt. 

Dit laatste is iets waar veel ouders en opvoeders van kinderen met autisme tegenaan lopen. De hele dag door zijn ze bezig met het zeggen wat hun kind moet doen, terwijl dit erg vermoeiend is. Als ouder of opvoeder krijg je meer rust wanneer je je kind structuurafhankelijk hebt gemaakt. Tevens wordt je kind hier zelfstandig van! 

'Geef me de vijf' bestellen

Ben je ouder of opvoeder van een kind met autisme? Werk je met kinderen met autisme of vind je dit onderwerp ontzettend interessant? Benieuwd geworden naar alle wat je in dit boek kunt lezen en wat van je van dit boek kunt leren? Bestel dan hieronder het boek 'Geef me de Vijf' van Colette de Bruin. Andere boeken die gerelateerd zijn aan dit onderwerp, die zij ook geschreven heeft zijn 'Auti-communicatie' en 'Dit is Autisme'. 

Individuele Begeleiding
Heb je behoefte aan ondersteuning? Bijvoorbeeld omdat je ouder bent van een kind met autisme, of omdat je zelf autisme hebt? Ga dan naar Empowermens Coaching of kijk bij Empowermens Connect naar het overzicht van hulpaanbieders, waaronder Individuele Begeleiding.