Black Friday 2021Black Friday 2021
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

NOISE CANCELLING KOPTELEFOON ALS OPLOSSING

De Noise Cancelling Koptelefoon als oplossing.

Je wil je concentreren; op je werk, op school, of op wat of waar dan ook. Maar het lukt je gewoon niet, want je hoort ondertussen de vogels fluiten, de klok tikken, de hond hijgen, auto's voorbij rijden. Of je hoort je vriend of man gamen - dan hoor je niet alleen de geluiden uit de TV, maar ook de 'klik'-geluiden van de controller waar hij mee speelt. En zo kan ik nog wel even doorgaan met alle geluiden die je brein wel niet allemaal oppikt en die jij dus allemaal hoort.

Voor hen - die net als ik - geen filter hebben, zal dit vast bekend klinken. Dit is echt kapot irritant, want naast dat je je minder goed kunt concentreren, schiet je irritatie- of stresslevel ook nog eens omhoog. Tenminste, dat is wat er bij mij gebeurt. En als dat gebeurt dan hoeft er maar iets kleins te gebeuren waardoor mijn emmer overloopt en ik als een bom ontplof. Met als gevolg een met verbazing kijkende en reagerende omgeving, want 'Waar maak je je wel niet druk om?', 'Ben je chagrijnig ofzo?!', 'Ik hoor helemaal niets?', 'Ach, die geluiden vallen toch wel mee?'. Wat mij altijd al wel wat hielp is het opzetten van muziek, het liefst met m'n oortjes in. Dit nam de achtergrondgeluiden al wat weg, waardoor het concentreren iets beter lukte en ik meer ontspannen mijn werk kon doen. Echter haalde het niet alle storende geluiden weg.

 

De gouden tip

Inmiddels is het denk ik alweer zo'n 4 maanden geleden dat ik eens bij mijn schoonzus en zwager was. Ik vertelde hen dat ik soms bijna agressief wordt door overprikkeling die onder andere veroorzaakt wordt door geluiden. Mijn zwager, Reint, eigenaar van Droomgever herkende mijn probleem en tipte mij over de Noise Cancelling Koptelefoon. Iets waar ik ooit wel eens iets over voorbij zag komen, maar waarvan ik niet wist wat het was. Hij pakte de zijne en liet mij deze even voor 5 minuten uitproberen.

Wat. Relaxed. Was. Dat. Alle achtergrondsgeluiden die je doorgaans hebt - en die voor een deel trouwens amper opvallen - vielen allemaal weg op het moment dat de noise cancelling functie werd aangezet. Wát een rust! Ik werd meteen enthousiast en wilde er ook wel een kopen, maar toen ik ontdekte wat ze kosten moest ik er wel even een nachtje over slapen!

Heb je gelukkig gewoon een goed werkend 'filter' en geen last van (kenmerken van) ADHD, Autisme, HSP of iets anders waardoor je prikkelverwerking minder goed gaat? Ook dan is een Noise Cancelling Koptelefoon aan te raden, omdat het gewoon superrelaxed werkt en het hoe dan ook zorgt voor een optimalere concentratie en ontspanning!

Wat doet een Noise Cancelling koptelefoon?

Wat is nou precies een Noise Cancelling koptelefoon en wat doet het? Dit waren twee dingen die ik mij afvroeg. Ik googelde daarom eerst heel wat af, voordat ik daadwerkelijk overging tot de aankoop van mijn huidige Noise Cancelling koptelefoon. De antwoorden die ik hierop vond zal ik kort met jullie delen.

Een Noise Cancelling koptelefoon is een ruisonderdrukkende koptelefoon. De koptelefoon dempt de onbelangrijke, storende, omgevingsgeluiden en doet dit door middel van een antigeluid. Het antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van de geluiden om je heen, welke worden opgevangen door microfoontjes in je koptelefoon. Het geluid dat de microfoontjes opvangen, wordt geanalyseerd en vervolgens verdraaid. Hierdoor neemt het geluid af of wordt het geluid weggenomen en dat maakt dat je minder last hebt van je omgeving.

 

Welke Noise Cancelling Koptelefoon kun je het beste kiezen?

Zoals ik al aangaf ontdekte ik dat een Noise Cancelling koptelefoon best wel wat kost. Dit maakte dat ik er eerst een nacht over moest slapen voor ik er een bestelde. En naast dat ik er een nachtje over sliep, vond ik het ook echt nodig om wat research te doen. Zo ontdekte ik dat je koptelefoons hebt die wat goedkoper zijn, maar dat het toch echt wordt aangeraden om een 'High End'-Noise Cancelling koptelefoon te kopen. Als je er eentje koopt die onder de 'High End'-koptelefoons valt, dan weet je zeker dat je goed zit; dat je een koptelefoon koopt waarbij 'de noise' daadwerkelijk 'gecancellt' wordt. Dat wilde ik. Na kort overleg met mijn man - want ik vind het met dit soort uitgaven altijd even nodig om te overleggen - besloot ik er een te bestellen. Ik bestelde niet de allerbeste en -duurste, maar wel eentje waarover ik verschillende reviews had gelezen en waarmee ik de aankoop aandurfde: een Sony WH-H900N. Eerst wilde ik een Sony WH-1000XM3, onder andere omdat dit een van de populairste Noise Cancelling Koptelefoons is op Bol.com was, maar uiteindelijk koos ik voor een vergelijkbaar, iets goedkoper, model.

Stel dat je er ook eentje wil kopen, dan zul je zelf moeten nagaan wat jij het belangrijkste vindt. Als je de allerbeste Noise Cancelling koptelefoon wil die er is, dan google je ernaar en zul je er een vinden, maar dan betaal je er dus ook de hoofdprijs voor. Ik heb mijn belangen afgewogen en wilde een koptelefoon waarbij er een goede prijs/kwaliteit verhouding was; daarmee kwam ik uit op het Sony-model dat ik al benoemde. Deze was er ook nog eens in een paar fancy kleurtjes, dus dat was mooi meegenomen. Ik koos voor de blauw-groene. Zie hieronder de eerste koptelefoon, dat is de koptelefoon die ik heb. De andere koptelefoons zijn koptelefoons die ik tegenkwam tijdens mijn zoektocht en ook erg goed zijn! Als je op de plaatjes klikt kun je ook de overige kleuren bekijken!

Ik kan mij goed voorstellen dat je - net zoals dat ook bij mij ging - enthousiast geworden bent van wat je erover gehoord of  gelezen hebt, maar dat het zien van de prijzen je doet twijfelen. Ik zou je dan als tip willen geven om het te zien als een investering! Die tip geldt voor iedereen, maar zeker voor de mensen die (sneller) last hebben van prikkels. Het geeft je daadwerkelijk rust en daarmee concentratie en ontspanning!

Kwalitatief goede Noise Cancelling Koptelefoons

10 Voordelen van een Noise Cancelling Koptelefoon

Ten slotte zal ik nog eens tien voordelen van een Noise Cancelling Koptelefoon voor je op een rijtje zetten. Het is trouwens niet zo'n rijtje waarbij de voordelen zo neergezet zijn alsof voordeel 1 beter zou zijn dan voordeel 10, ze zijn gewoon alle tien heel fijn!

 

 1. Het neemt omgevingsgeluid weg!
  Dit is wat mij betreft ook meteen de allerbelangrijkste! De Noise Cancelling koptelefoon zorgt ervoor dat je belangrijke geluiden nog wel kunt horen - mits je je geluid niet te hard hebt staan - zoals stemmen van mensen. Die klinken dan wel wat gedempt, maar je kunt ze nog goed verstaan. Alle overige omgevingsgeluiden verdwijnen of verminderen qua volume.

  Wat trouwens heel chill is aan die van mij, de Sony WH-H900N, is dat ik 'm ook op andere standen kan zetten en dat er een app voor is waarmee ik verschillende functies van de koptelefoon kan bedienen!

 2. Geen (extra) gehoorschade.
  Ik vertelde al dat ik al eerder wel eens muziek opzette met mijn oortjes. Ik moest mijn geluid dan goed hard zetten om ervoor te zorgen dat het achtergrondsgeluid verdween. Bij de Noise Cancelling Koptelefoon is dit niet nodig. Zelfs als je het geluid op zacht hebt staan dan hoor je de muziek goed en zijn de achtergrondsgeluiden gedempt of verdwenen.
 3. Slimme Koptelefoons!
  De Noise Cancelling Koptelefoons zijn vaak slimme koptelefoons. Hier bedoel ik mee dat ze vaak nog een aantal fijne extra functies hebben. Zo kan ik met die van mij het geluid bedienen, via de zijkant. Ik kan het volume bepalen, of ik naar het volgende nummer wil en of ik het nummer even op stop wil zetten. Als ik mijn hand over de rechter 'oor' doe, dan dempt de muziek, waardoor ik een ander goed kan verstaan. Er zijn ook Noise Cancelling Koptelefoons die 'Google Assistant' hebben ingebouwd, superhandig!
 4. Helpt je te concentreren.
  Deze spreekt wel voor zich lijkt mij!
 5. Helpt je te ontspannen.
  Dit geldt in ieder geval voor mij. Ik werd er zo relaxed van om even geen achtergrondsgeluiden te horen! Ik vind het heerlijk om de koptelefoon op te zetten met de Noise Cancelling functie op aan, met de muziek niet al te hard. Ik kan op die momenten genieten van rust, zoals ik dat doorgaans niet kan, omdat ik dan last heb van alle prikkels.
 6. In mijn geval neemt het een stukje van de functie van ADHD-medicatie over.
  ADHD-medicatie zorgt erbij mij voor dat ik mij beter kan concentreren en dat ik niet teveel last heb van alle prikkels en geluiden om mij heen. De Noise Cancelling Koptelefoon zorgt als het ware voor een soort van filter, die ik van nature niet heb.
 7. Zeer goede geluidskwaliteit!
  De geluidskwaliteit die uit zo'n ding komt is beter dan ik ooit eerder gehoord heb! Je hoort werkelijk elk geluidje en ook de bass werkt lekker.
 8. Werkt fantastisch bij 8D!
  Wel eens iets in 8D beluisterd? Nee? Zoek het dan even op via Youtube! Het is dan sowieso belangrijk dat je je oortjes in hebt, anders werkt het minder goed. Met een Noise Cancelling koptelefoon heb je echt een ultieme 8D-beleving!
 9. Even 'Lekker in je eigen bubbel zitten'.
  De Noise Cancelling koptelefoon helpt mij in ieder geval om even heerlijk in mijn eigen bubbel te zitten, alsof je even weg bent van alles!
 10. Superfijn in het openbaar vervoer!
  Je kent het vast wel, dat geluid in het vliegtuig of in de trein. Een soort van continue ruis. Als je een koptelefoon draagt met Noise Cancelling dan verdwijnt deze ruis!

 

Ter afsluiting

Het is in de voorgaande weken erg warm weer geweest, maar - je kent het - als het in Nederland mooi weer is geweest, dan wordt dit vrijwel altijd opgevolgd met minder weer. Het regent nu al zeker een week, maar daarom had ik wel weer tijd om een blog je te schrijven! Wie weet heb je er wat aan! Als je vragen hebt, dan moet je die uiteraard gewoon even stellen via het contactformulier of een appje.

Tijdens het schrijven heb ik in ieder geval genoten van mijn eigen koptelefoon en de muziek die ik afspeelde, zonder dat ik last had van omgevingsgeluiden!

Oh en mocht je het je afvragen: ik schrijf deze blog gewoon uit mijzelf, niet als opdracht, omdat ik het leuk vind om te schrijven en omdat ik - met mijn ADHD- en HSP-trekken - zo kan genieten van de rust die deze koptelefoon mij geeft!

Deze blog over Noise Cancelling Koptelefoon als oplossing is ook te lezen op de website van Hanna Agteres.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER NOISE CANCELLING

Wat is Noise Cancelling?

Noise Cancelling is een functie waarmee ruis onderdrukt wordt. Een Noise Cancelling koptelefoon is een ruisonderdrukkende koptelefoon. De Noise Cancelling functie dempt de onbelangrijke, storende, omgevingsgeluiden, door middel van een antigeluid. Het antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van de geluiden om je heen, welke worden opgevangen door microfoontjes in je koptelefoon. Het geluid dat de microfoontjes opvangen, wordt geanalyseerd en vervolgens verdraaid. Hierdoor neemt het geluid af of wordt het geluid weggenomen. Zo wordt de ruis onderdrukt.

 

Wat is het verschil tussen ruisonderdrukking en Noise Cancelling?

Het verschil is dat er bij ruisonderdrukking op een zogenoemde passieve manier ruisonderdrukking wordt toegepast, waarbij de hardere omgevingsgeluiden nog hoorbaar zijn. Bij Noise Cancelling wordt er actieve ruisonderdrukking toegepast, die het gehele omgevingsgeluid wegfiltert.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van Noise Cancelling koptelefoons?

Volgens mij is het beste antwoord hierop, dat je erop let dat je een kwalitatief goede koptelefoon koopt. Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar dit is ook écht zo. Vaak is het zo dat de beste koop niet de duurste koop hoeft te zijn, maar in dit geval zou ik adviseren om hier toch wel op te letten. Als je namelijk een koptelefoon met Noise Cancelling koopt uit de basisklasse, de goedkopere klasse, dan zul je merken dat het het omgevingsgeluid in mindere mate wegneemt dan wanneer je een koptelefoon uit de middenklasse of topklasse koopt. Logischerwijs betekent het dat een koptelefoon uit de topklasse beter werkt en daarmee ook duurder is. Hoe hoger de verwachting (en hoe meer het omgevingsgeluiden wegneemt), hoe duurder de koptelefoon.

Verder kun je letten op een aantal aspecten die meer op persoonlijke voorkeuren aankomen, zoals batterij-/accuduur, de draagwijze (in-ear, on-ear, of over-ear), vormgeving en kleur. Wat ook nog handig is, is om jezelf de vraag te stellen waar je de Noise Cancelling koptelefoon voor wil gaan gebruiken. Tijdens het sporten zal een in-ear koptelefoon, zoals de noise cancelling airPods van iPhone, niet handig zijn, omdat deze uit je oren kunnen vallen bij bepaalde bewegingen.

Kun je Noise Cancelling gebruiken zonder muziek?

De Noise Cancelling functie kun je ook gebruiken als je geen muziek aan hebt staan. Waarom zou je dit doen?, zou je je kunnen afvragen. Een antwoord hierop is om wat minder last te hebben van (geluids)prikkels , zodat je je bijvoorbeeld beter kunt concentreren of omdat je op die manier meer rust in je hoofd creëert. 

Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik wel zeggen dat als je graag wil dat ALLE omgevingsgeluiden verdwijnen, het aan te raden is om juist wél je muziek aan te zetten als je de Noise Cancelling aan hebt staan. Dit zorgt er namelijk voor dat ook de gedempte omgevingsgeluiden niet meer te horen zijn (afhankelijk van de hoogte van het volume natuurlijk).

Kun je Noise Cancelling uitzetten?

Ja, bij een heel aantal Noise Cancelling koptelefoons kun je de Noise Cancelling uitzetten. Het is een functie die je aan en uit kunt zetten.

Noise Cancelling koptelefoons en autisme, ADHD, HSP

De titel van deze blog luidt niet voor niets 'Noise Cancelling koptelefoon als oplossing'. Dit heb ik geschreven, omdat ik merkte dat het voor mij echt een uitkomst was, zo'n koptelefoon. Ik heb ADHD, ik vermoed dat ik HSP ben en vanuit de ADHD herken ik ook wel wat autistische trekjes. Zo kan ik bijvoorbeeld overprikkeld raken en dan is elk klein geluidje of zuchtje mij teveel. De Noise Cancelling koptelefoon is dan ideaal om iets meer rust in mijn hoofd te creëeren en in ieder geval geen last meer te hebben van omgevingsgeluiden. Wat mij betreft is de Noise Cancelling koptelefoon dan ook een erg mooi hulpmiddel voor mensen met autisme, ADHD en HSP.

Kan Noise Cancelling helpen bij tinnitus?

Noise Cancelling koptelefoons kunnen in een aantal gevallen helpen bij tinnitus. Alleen het is niet zo dat de tinnitus stopt door de Noise Cancelling koptelefoon. De Noise Cancelling kan helpen om de omgevingsgeluiden te dempen, zodat iemand met tinnitus hier minder last van heeft en daardoor minder last ondervind van de tinnitus.

 

Kan Noise Cancelling tinnitus veroorzaken?

Nee, in principe kan Noise Cancelling geen tinnitus veroorzaken. Als je heel vaak op een te hoog volume muziek luistert, dan kan het wel zijn dat je gehoorverlies of -beschadiging krijgt, met als gevolg dat je tinnitus krijgt.

Is Noise Cancelling veilig?

Het is maar net in welke context je deze vraag stelt. Als je in een situatie of omgeving bent waarin het juist belangrijk is dat je bepaalde omgevingsgeluiden oppikt, dan kan het zijn dat Noise Cancelling gevaarlijk is (als het negatieve gevolgen zou hebben wanneer je bepaalde geluiden niet oppikt). Als je echt sec kijkt naar de veiligheid van Noise Cancelling en antwoord wil op de vraag of Noise Cancelling veilig is, dan is het antwoord 'Ja'. Het brengt geen risico's voor de gezondheid met zich mee en het is volledig veilig te gebruiken.

Black Friday 2020Black Friday 2020
HuishoudenHuishouden