Vitamine D: wondermiddel tegen Corona?

 

Vitamine D en corona. Je ziet er de laatste paar dagen een aantal berichten over circuleren op het internet en in het nieuws. Wat is vitamine D en wat doet het? Is vitamine D het wondermiddel tegen corona? Helpt het echt? Waar zit vitamine D in? Hoeveel vitamine D heb je nodig en hoe krijg je er voldoende van binnen? Maak je vitamine D aan onder de zonnebank? Ik deed even wat research voor je!

 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en heeft iets bijzonders, omdat het lichaam het namelijk zelf aan kan maken! Je lichaam neemt vitamine D op vanuit zonlicht of vanuit voeding. Je hebt verschillende soorten vitamine D, namelijk vitamine D2 en vitamine D3. Beiden ontstaan onder invloed van ultraviolette straling, ook wel UV-straling genoemd.

Waar is vitamine D belangrijk voor?

Je lichaam heeft vitamine D nodig om verschillende redenen:

  • Om calcium uit voeding op te kunnen nemen.
  • Vitamine D zorgt voor behoud en groei van botten en tanden.
  • Het beperkt botontkalking.
  • Vitamine D zorgt voor het in stand houden van een goede spierfunctie.
  • Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem.

 

Hoe kun je vitamine D binnenkrijgen?

Je kunt vitamine D binnen krijgen door zonlicht, maar ook door voeding of supplementen. Door het zonlicht gaat je lichaam zelf de vitamine D aanmaken. De voeding waar vitamine D in zit zijn vette vis, vlees, eieren, boter en bak- en braadproducten.

Voor een aantal groepen is het belangrijk dat zij extra vitamine D binnenkrijgen! Dit geldt voor kinderen, ouderen, vrouwen die zwanger zijn, mensen die weinig buiten komen en mensen met een getinte huidskleur.

De meeste mensen kiezen ervoor om vitamine D supplementen te nemen, zodat zij aan voldoende vitamine D komen. Klik op 'Vitamine D supplementen' om meteen naar het onderdeel van deze blog te scrollen, waarin er meer verteld wordt over vitamine D supplementen.

Is vitamine D het wondermiddel tegen corona?

Vitamine D lijkt een wondermiddel tegen corona te zijn. Het is alleen niet zo dat vitamine D corona geneest. Het lijkt eerder een preventieve werking te hebben; een preventieve werking betekent dat het iets kan voorkomen. Er is wetenschappelijk bewijs dat vitamine D helpt om luchtweginfecties te voorkomen, zoals bijvoorbeeld corona.

Een recente studie toont aan dat vitamine D ervoor kan zorgen dat de ziekte COVID-19 een minder ernstig beloop heeft. In de studie werkten ze met proefpersonen, waarbij een deel van de proefpersonen wel vitamine D kreeg en het andere deel niet. Van de proefpersonen die geen vitamine D kregen (26 personen), overleden er twee en kwamen er 13 op de intensive care te liggen. Van de groep proefspersonen die wel vitamine D kregen (50 personen), overleed er niemand en belandde er maar één op de intensive care.

Er wordt door experts gezegd dat vitamine D het weerstand dusdanig verbetert, dat het de kans vermindert dat je een COVID-19 infectie oploopt.

Het preventief slikken van vitamine D supplementen kan dus absoluut nuttig zijn! Vitamine D kan je geen kwaad doen, het heeft verder geen nadelige effecten (tenzij je absurd hoge hoeveelheden neemt, zoals meer dan 1000 microgram).

Samengevat
Tot nu toe zijn de onderzoekuitslagen heel positief, dus het antwoord op de vraag ‘Is vitamine D het wondermiddel tegen corona?’ is wat mij betreft ‘Jawel, maar..’. Het blijft  goed om te vermelden dat het geen 100% garantie biedt, waardoor het woordje ‘wondermiddel’ wellicht wat misleidend klinkt..

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Hoeveel vitamine D je nodig hebt kan per mens verschillend zijn. Zo is er al uitgelegd dat sommige groepen mensen meer vitamine D nodig hebben. Afhankelijk van leeftijd en de behoefte, die dus per mens verschilt, wordt een inname van 10 tot 20 microgram vitamine D aangeraden. Het schijnt alleen wel dat je inname hoger moet zijn als je huid geen UV-straling pakt, omdat je bijvoorbeeld niet buiten bent geweest of je hele lichaam bedekt hebt.

Het voedingscentrum geeft aan dat als je volgens de Schijf van Vijf eet en elke dag 15-30 minuten buiten je bent, je dan al een mooie hoeveelheid vitamine D binnenkrijgt.

Twijfel je over de hoeveelheid vitamine D die jij in zou moeten nemen, omdat je misschien wel behoord tot de groep mensen die meer vitamine D dan gemiddeld nodig heeft? Het is altijd aan te raden om dan even contact op te nemen met een huisarts of een diëtist.

Zorg dat je voldoende vitamine D binnen krijgt!

Na dit artikel heb je denk ik voldoende informatie tot je kunnen nemen, om te beseffen dat vitamine D een belangrijk vitamine is. Ook als de corona voorbij is. Wat mij betreft is de belangrijkste reden om voldoende vitamine D binnen te krijgen, dat het je immuunsysteem versterkt.

Hoe zorg je dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt?

  • Eet uit de Schijf van Vijf.
  • UV-straling: zorg dat je 15-30 minuten per dag buiten bent.
  • Voeding: vette vis, bepaalde vleeswaren, eieren.
  • Vitamine D supplementen.

 

Vitamine D supplementen

Sommige mensen krijgen niet voldoende vitamine D binnen vanuit voeding of zonlicht, voor hen zijn er vitamine D supplementen, die je ook helpen als je gewoon wat extra vitamine D wil binnenkrijgen. In de winterperiode, en nu tijdens deze coronaperiode, is het niet gek om wat extra van dit vitamine in te nemen!

Je hebt vitamine D-supplementen in verschillende vormen: druppels, capsules of tabletten.

Vitamine D druppels

Vitamine D capsules

Vitamine D tabletten

 

Maak je vitamine D aan onder de zonnebank?

It depends.. Misschien is deze vraag al wel door je hoofd gegaan tijdens het lezen van dit artikel! Ik zal je het samengevatte antwoord geven dat ik tegenkwam tijdens mijn zoektocht.

Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt door UVB-licht. Zonnebanken werken meestal met UVA-licht en dit type UV-licht maakt geen vitamine D in je lichaam aan. Het is dus belangrijk om te weten onder wat voor zonnebank je ligt, om te stellen of de zonnebank ervoor zorgt dat je lichaam vitamine D aan zal maken! En hoe heerlijk het ook is om onder de zonnebank te liggen, pas op met de sterkte van de zonnebank en met de duur die je eronder ligt. Het kan je huid beschadigen.

Meer lezen over vitaminen?

Empowermens schrijft blogs over uiteenlopende onderwerpen, maar wel steeds gericht op het ‘empoweren’ van de mens, in de breedste zin van het woord. Een tijdje terug heeft Empowermens een blog geschreven over vitaminen en het gebruik van een blender, ga naar

Of lees meer over andere onderwerpen via Empowermens Blogs.