WORKSHOP TRANSACTIONELE ANALYSE: PUZZELEN MET JEZELF EN ANDEREN
Gevolgd door VIDA Kampen

Op 12 februari 2020 werd er een workshop Transactionele Analyse verzorgd bij VIDA, in Kampen. VIDA is een jonge, kerkelijke gemeente die in september 2019 gestart is en vanuit de Transactionele Analyse haar pastoraal werk wil vormgeven.  VIDA kwam via Empowermens terecht bij de workshop Transactionele Analyse: Puzzelen met jezelf en anderen. Een perfecte workshop voor hen, omdat er naast de basiskennis voornamelijk praktische handvatten geboden worden, waar zij meteen mee uit de voeten kunnen in gesprekken met elkaar en met gemeenteleden.

Inhoud van de workshop

De workshop start met een kennismaking. In deze kennismaking wordt ook gekeken naar de ervaring en kennis die de deelnemers al hebben over dit onderwerp. Zo kan Ben, leraar aan de Christelijke Hogeschool te Ede en verzorger van deze workshop, inschatten waar het niveau van de groep ligt. Van hieruit heeft hij een vertrekpunt om met de groep verder te gaan naar de basiskennis. De basiskennis over de Transactionele Analyse wordt doorlopen en daar waar vragen zijn worden deze meteen beantwoordt. De workshop heeft dan ook een interactief karakter.

Na het doorlopen van de basiskennis wordt er overgegaan op de puzzel. De puzzel (bestaande uit kaartjes) is materiaal dat ingezet wordt bij het werken met de Transactionele Analyse. Het biedt fijne, vrij simpele, praktische handvatten. Door inzet van de kaartjes krijg je inzicht in situaties en (communicatie)patronen, wat heel verhelderend werkt, voor zowel jouzelf als de ander.

workshop-transactionele-analyse

Ben besteedt veel aandacht aan de uitleg van de puzzel, waarbij er ruimte is voor vragen of andere vormen van inbreng. Tussen de uitleg door wordt er ook nog geoefend. In tweetallen bespreek je enkele aspecten van de Transactionele Analyse, waarin het de bedoeling is dat je ze betrekt op jouzelf.

Het mooie aan deze workshop is dat je het materiaal - de puzzel bestaande uit kaartjes - meekrijgt, zodat je dit meteen kunt inzetten in je werk(/gesprekken)!

VIDA kijkt terug op een leerzame, waardevolle avond. “Het was een training waarin ik meer inzicht kreeg in mijzelf als mens en ik mocht leren goede, betrokken hulp aan de ander te bieden. Een prachtig fundament om op verder te bouwen als het gaat om het counselen van mensen. De training werd gegeven door een zeer ervaren trainer die zelf ook veel lessen uit zijn eigen leven deelde, wat de training boeiend en waardevol maakte.’’, aldus een deelneemster.


Voor wie is deze workshop geschikt?

De workshop Transactionele Analyse: puzzelen met jezelf en anderen is geschikt voor iedereen die met mensen werkt, of die geinteresseerd is in het onderwerp. Het is handig om al enigszins een beetje voorkennis hebben van de Transactionele Analyse, zodat de workshop wat gemakkelijker te volgen is. Er zijn geen specifieke vereisten waar deelnemers aan moeten voldoen.

 

Wil jij ook zo'n workshop volgen?

Nieuwsgierig of enthousiast geworden en wil jij ook wel zo’n workshop volgen? Neem dan contact op of vraag een offerte aan! De workshop kan verzorgd worden bij jou op locatie, of op een vaste locatie in Barneveld.

Om de workshop te volgen hoef je je niet met een hele groep aan te melden; alleen jezelf aanmelden kan ook. Vanaf 6 personen kan de workshop bij jou op locatie verzorgd worden en vanaf 1 persoon kan de workshop in Barneveld gevolgd worden.

 

Meer lezen over de Transactionele Analyse?

Wil je meer weten over de Transactionele Analyse? Lees dan deze blogs: